Eesti Onkoloogiaõdede kevadkonverents

Toit on tervis. Tänapäeva toitumise trendid ja riskid.

Reedel, 13.11.2015 toimus Tallinnas SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla koolituskeskuses Sütiste tee 21 Eesti Onkoloogiaõdede sügisseminar „Toit on tervis. Tänapäeva toitumise trendid ja riskid“.

Ühing president Kristiina Karp avas seminari mõtetega: „Sel sügisel toetame rohkem õe toitumisalaseid teadmisi. Hea tervise üheks alustalaks on õige toit. Lisaks tervislikkusele peab toit ka inimesele sobima. Kes ei tahaks elada reipamat ja rõõmsamat elu, hoiduda haigusest ja enneaegsest vananemisest. Me teame, et ei ole olemas imetoiduaineid ega imedieete ning tänane koolitus ongi selleks, et mõista, kuidas aidata ennast ja meie patsiente.“

Tervis Arengu Instituudi spetsialist Keiu Nelis tõi välja „Rahvastikutoitumise uuring 2014“ tulemused, kus ilmnes, et inimesed ise arvavad, et toituvad suhteliselt tervislikult, kuid kehamassi indeksi alusel uuritud populatsiooni hulgas oli enamus inimesed ülekaalus.

Regionaalhaigla kliinilise toitumise spetsialist dr Hanna-Liis Lepp toob oma teemas „Kliinilise toitmise vajadus onkoloogilisel patsiendil“ välja selle, et siin kohal on õel väga suur roll patsiendile õige toitumisalase teadmiste pagasi loomisel. Ka priske patsient võib tunduda heas toitumuses, kuid tegelikult on suhteliselt alatoidetud seoses oma väärate toiduvalikute pärast. Oma loengus rääkis dr Lepp erinevatest toitumisetappidest, mis on seotud erinevate ravifaasidega. Ta tõi välja patsiendi üldisest seisukorrast lähtuvalt nende energiavajaduse päevas ning ka parenteraalse toitumise puhul esineda võivad infektsiooniohud ja kuidas võiks neist hoiduda. Olulise punktina rõhutas ta, et vähihaige peab saama ka süsivesikuid oma energia taastamiseks. Kust see piir läheb, on igaühe enda otsustada. Samas soovitas doktor kasutada madala glükokeemilise indeksiga magusaineid, mis imenduvad aeglasemalt. Doktor toob välja, et rafineeritud valgest suhkrust loobumine ei tule kasuks, sest keha peab kulutama rohkem energiat, et saada kätte oma vajaliku süsivesikuvajaduse, mis omakorda kurnab haigusest ja raskest ravist vaevatud keha veel rohkem. Mikrotoiduainete puhul räägitakse, et pigem vältida kasvajahaigete puhul, kuid ainete defitsiitidega peab tegelema ja neid ravima, et vältida tüsistuste tekkimist.

Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuse õde Anni Laas tutvustab onkoloogilise patsiendi toitumisnõustamisest projekti ERAS baasil. Ta toob välja, et patsiendid tihtipeale näksivad lisapalasid, millest kõht saab täis ning põhitoiduosa ei tundu enam isu tekitav. Oluline on suuhooldus, värske õhk, toidu eksponeerimine jne., millega on võimalik isu tõsta. Samuti võiks toit olla pigem kuivem, halva maitse korral lutsutada komme, sidruniviilu, mahlajäätis. Ingver aitab iivelduse vastu. Anni soovitab süüa tihedamalt väiksemates kogustest leiget toitu. Pakkuda erinevaid vahendeid, meil on päris palju erinevaid võimalusi. Vajalik on loovus ja meeskonnatöö erinevate spetsialistide vahel.

Tallinna Lastehaigla arst Ere Vasi räägib laste ja noorukite söömishäiretest tuues välja anoreksia- ja buliimiahaigete laste eripära ning kuidas nende jälgimine toimub. Söömishäirete osakonna õde Jekaterina Taktajeva täiendab doktori juttu meeskonnatöö vajalikkusest ning valgustab tööd lastega osakonnas õe pilgu läbi.

Regionaalhaigla diabeediõde Tiina Mitt räägib II tüübi diabeedi esinemissageduse vähendamisest elustiili muutmise teel.  Ta toob lõpus välja, et II tüübi diabeeti haigestumist on võimalik vähendada 58% võrra paljalt elustiili muutuse osas. Oluline on suunata tähelepanu prediabeetikutele.

Seminar lõppes traditsioonilise koogi söömise ja kohvi joomisega. Suur tänu kõigile, kes seminarile tulid kuulama ja kõnelema. Eriti suur tänu meie sõpradele, kes aitasid kaasa sügisseminari toimumisele – Nutricia ja B.Braun.

Leave Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga